ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ!

Ποια είναι η απάντηση στην κρίση; Να μην την δεχτείς! Να αρνηθείς πως υπάρχει και να επιχειρήσεις, να τολμήσεις και να πάρεις τα ρίσκα που απαιτούνται ώστε η επιχείρησή σου να μεγαλώσει, να αναπτυχθεί, να καινοτομήσει. Δύσκολο όντως. Πως να αγνοήσεις μια καθημερινότητα που διαρκώς αλλάζει (συνήθως προς το χειρότερο) πως να υποκριθείς πως οι αυξήσεις στην φορολογία, ο καθημερινός αγώνας να είσαι εντάξει με το προσωπικό, να πληρωθούν το ικα, οι υποχρεώσεις τα πάγια, να αναποδογυρίζεις το συρτάρι της ταμειακής μήπως και υπάρχει κανένα δίευρο ακόμη για να συμπληρώσεις το ΦΠΑ?

Η απάντηση είναι μια:  Τα αγνοείς!

Ο μοναδικός τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση δεν είναι η μείωση της φορολογίας, η μείωση προσωπικού ή μισθών, οι περικοπές. Όταν οι περικοπές αρχίσουν, δεν θα σταματήσουν ποτέ με αποτέλεσμα την σταδιακή αποδυνάμωση που μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στην ολοκληρωτική αποδυνάμωση.

Ο τρόπος είναι να αναπτυχθείς κι άλλο. Με μεγαλύτερη έμφαση στο marketing, με ακόμη καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότητα, με διπλάσια ορμή απ΄ότι πρίν την κρίση, ντυμένη με χαμόγελο και γέλιο, χρωματισμένη με την ελπίδα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σταθείς, όλοι οι άλλοι οδηγούν στον μαρασμό.

Αυτό που λέμε στους πελάτες μας, πως ακριβώς επειδή υπάρχει η κρίση θα πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για διαφήμιση, να ξοδέψουν περισσότερα από ότι πρίν (λελογισμένα πάντα και σε συνάρτηση με τις ανικειμενικές τους δυνατότητες) ισχύει φυσικά και για εμάς τους ίδιους, να μην πούμε πρώτα για εμάς για εμάς τους ίδιους.

Η απόφαση να μετακινηθούμε σε νέο, μεγαλύτερο χώρο με πολύ περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, πάρθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου που οι τράπεζες ήταν κλειστές.

Ναι, τότε πάρθηκαν, καθώς η χώρα διένυε μια από τις χειρότερες κρίσεις της μεταπολεμικής της ιστορίας.

Ο μοναδικός τρόπος να πας μπροστά, είναι να κάνεις επιθετικές κινήσεις. Να παίρνεις ρίσκα, λελογισμένα πάντα, φυσικά, αλλά να τα παίρνεις. Δεν θα πετύχουν πάντα, και δεν θα πετύχουν όλα όσα σχεδιάζεις.

Αν είσαι όμως προσηλωμένος, ξεκάθαρος, αν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή: και επειδή η ιδανική στιγμή για να πάρεις αποφάσεις και να τις υλοποιήσεις δεν θα έρθει ποτέ, η κατάλληλη στιγμή είναι πάντα: Τώρα.

 

Φώτης Γροντάς

Founder & Director GRP | Greek Pages

Leave a Reply

Your email address will not be published.